4 goede redenen waarom een coworkingspace ook jouw werk aangenamer maakt

Coworkingspaces kennen de laatste jaren een ongeziene opmars. Met recht en reden, zo blijkt. Volgens een onderzoek van Harvard Business Review zijn mensen veel productiever en meer relax als ze werken in een coworkingspace, in vergelijking met werken op kantoor of van thuis uit. Er zijn tal van voordelen aan werken in een coworkingspace en daarom vinden steeds meer uiteenlopende profielen hun weg naar een lokaal samenwerkingsinitiatief. Niet enkel creatievelingen, ook andere zelfstandigen en freelancers uit diverse sectoren. Ook bij Sirius Graphics geloven we sterk in coworking. Op basis van onze persoonlijke ervaring hebben we daarom enkele redenen samengevat die jou kunnen overtuigen om op zoek te gaan naar een coworkingspace:

1) Intellectuele en creatieve kruisbestuiving

Aanschuiven aan het koffieapparaat, toevallig in de gang of naast elkaar aan tafel tijdens de lunch: een coworkingspace is dé perfecte plek om boeiende mensen te leren kennen en waardevolle connecties te leggen. Het loopt er vol met mensen zoals jij en ik. De coworking biedt een platform for conversation om grootse ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Stel je voor: een koffie drinken met een beloftevolle jonge architecte, een broodje delen met een creatief grafisch ontwerper en een kleine snack met een zelfstandige modeontwerpster, een productieve en leerrijke dag. Je wordt nergens toe verplicht maar het concept maakt het wel héél eenvoudig om leuke en interessante mensen te leren kennen. Tijdens het werk en wie weet, misschien wel na het werk of zelf in het weekend.

2) Hyperflexibele werkplek

Een coworkingspace geeft je een oneindig flexibele werkplek en tegelijkertijd heel veel werkcontrole. De meeste initiatieven laten hun leden toe om 24/7 gebruik te maken van alle faciliteiten. Je werkt wanneer het jou het beste uitkomt en je hebt steeds een plek ter beschikking die voorzien is van alle working essentials: een snelle internetverbinding, comfortabel meubilair, (gratis) drank, eten en een constante aanwezigheid van mensen met dezelfde ingesteldheid als jou.

Work Hard, Play Hard @ Coworkingspace 'Dokwerkers' in Gent
Work Hard, Play Hard @ Coworkingspace ‘Dokwerkers’ in Gent

 

3) Kosten verlagen, efficiëntie verhogen

Een coworkingspace helpt niet alleen om een krachtig en gediversifieerd netwerk uit te bouwen. De hoge vaste kost van een eigen kantoor of kantorennetwerk is aan vele moderne bedrijven niet meer besteed. Een goed gekozen coworkingspace kan hier een oplossing bieden. Uiteraard zou van thuis werken nog budgetvriendelijker zijn, maar uit het artikel van HBR blijkt dat té veel autonomie de productiviteit kan doen dalen. Er blijft bovendien een grote groep mensen die het onderscheid tussen werk en thuis enorm weet te appreciëren. De verandering van omgeving werkt inspirerend en kan ervoor zorgen dat je creativiteit opnieuw wordt aangewakkerd.

4) Deel van een community

Je aansluiten bij een coworkingspace is je ook aansluiten bij een gemeenschap. Uit eigen ervaring weten we dat coworkingsbeheerders hun eigen gemeenschap zo goed mogelijk willen onderhouden. En met succes. Doordat de community bestaat uit zoveel verschillende profielen heeft elke coworkingspace zijn eigen vibe. Mensen werken samen, in één gemeenschappelijke fysieke ruimte, maar wel aan hun volledig eigen taken. Dat zorgt voor een uniek samenhorigheidsgevoel. De meeste spaces zijn zo ingedeeld dat mensen elkaar “off the record” kunnen ontmoeten in één van de gemeenschappelijk ruimtes.

Full Focus @ Coworkingspace 'BLWRK' in Edegem
Full Focus @ Coworkingspace ‘BLWRK’ in Edegem

 

Sirius Graphics & Coworking

Naast het vanzelfsprekende feit dat een coworking in de eerste plaats een plek is waar mensen komen om te werken, blijkt dus dat er wel meer aan is dan alleen dat. Zo is de groei van Sirius Graphics ondermeer te danken aan coworkingspace ‘Dokwerkers‘ op de bruisende ‘Dok Noord’ site in Gent. Een centrale hub die ons grafisch interventieteam en onze prepress studio van bij de start alle nodige faciliteiten biedt. Om onze klanten in regio Antwerpen nog beter te bedienen werd onlangs beslist ook hier een lokale hub uit te bouwen, samen met coworkingspace ‘BLWRK‘ in Edegem. Na Antwerpen en Gent mag je Sirius Graphics in de toekomst ook op andere locaties verwachten. We kiezen daarbij heel bewust voor top-level locaties die vlot bereikbaar zijn. Een troef voor onze klanten en beperkt woon-werkverkeer voor onze medewerkers. Een win-win voor iedereen.

“Coworking voorziet alles wat nodig is om je productiviteit te maximaliseren, de leuke mensen en networkingmogelijkheden krijg je er zo bij!”

Een van die overtuigde medewerkers is Kristof, onze marketing en communicatie expert. Hij werkt ondermeer in BLWRK, als persoonlijke aanspreekpunt voor klanten die in regio Antwerpen gevestigd zijn. “Het is mijn eerste coworking ervaring en het valt enorm mee!” aldus Kristof. “In het BLWRK heerst een ongedwongen sfeer waar creativiteit en efficiëntie aangemoedigd worden. Coworking voorziet alles wat nodig is om je productiviteit te maximaliseren, de leuke mensen en networkingmogelijkheden krijg je er zo bij!”. Sirius Graphics is actief in heel Vlaanderen en wil door gebruik te maken van coworkingspaces haar flexibiliteit en wendbaarheid nog verhogen. Op deze manier zijn onze grafische experten lokaal aanwezig in ons hele werkgebied. De flexibele werkplekken laten ons toe om efficiënt te reageren op vragen van klanten. Van grafische interventies bij onze klant tot grafische ondersteuning vanuit één van onze locaties, volledig naar wens van de klant.